Ürdisegu

Alustasime uut aastat väikese maitsestamiskoolitusega Retseptisahtli seltskonnale. Enamus meie pundist on pigem hobikokkajad, kuid loomulikult on ka tõsisemaid huvilisi ja ka professionaale ning see tegi meie maitsestamisõhtu ka üsna huvitavaks. Koolitamise käigus kasutasime A. Vogeli ürdisegusid.

Alfred Vogel oli üks legendaarne toitumisteadlane ja teda peetakse ühtlasi ka loodusravi teerajajaks. Šveitsist pärit mees reisis ravim- ja maitsetaimede otsinguil läbi pea terve maailma ning nende teadmiste põhjal asutas ka taimseid ravimeid ja mahetoitu tootva ettevõtte. Just see mahetoidule keskendumine annabki A. Vogeli ürdisegudele tohutult suure eelise konkurentide ees – mahepõldudel kasvatatud toorainest tehakse ürdisegud, millele ei lisata ühtegi kunstlikku lisa- ega säilitusainet.

Jutt on ju tore, aga kuidas need ürdisegud ka päriselt maitsevad ning milliste toitude valmistamiseks neid kasutada? Seda me teada tahtsimegi.

Ürdisegud igale maitsele

Kõiki A.Vogeli ürdisegusid valmistatakse selliselt, et korjatakse värsked köögiviljad ja ürdid kokku ning hakitakse ära, seejärel segatakse need kokku meresoolaga, mis jäetakse vaatidesse seisma. Meresool imab endasse kõik lõhnad ja maitsed ning see jõuab pärast purustamist meie laudadele. Lihtne ja loogiline.

Herbamare Original ürtide ja köögiviljadega ürdisool on pea 60 aastat olnud paljude kodukokkade lemmik – see sobib väga hästi traditsiooniliste roogade maitsestamiseks. Kui sul on see ürdisegu köögiriiulil olemas, võid oma keedukartulid ja pajaroad muuta tõelisteks hõrgutisteks. Herbamare Original on selline ‘’kindla peale minek’’, sest tegu on tootega, mis peaks kõigile meeldima. Kui on soovi ürdisegude maailmaga tutvust teha, siis võiks just sellest alustada. Lisaks keedukartulitele maitsestasime sellega ka veel ahjukartuleid ja bataati. Bataadi magus maitse sobib väga hästi kokku erinevate ürtidega. Kui muidu kasutad kuivatatud rosmariini, et maguskartulit maitsestada, siis vahelduseks proovi ürdisoola. Võid positiivselt ennast ja teisi üllatada.

Ürdisegu

Herbamare Spicy on hoopis teisest puust. See on tehtud palju särtsakam kui Original – sinna on lisatud mädarõigast, tšillit ja pipart. Nagu nimi ka ütleb, tegu on väga vürtsika tootega ning ei pruugi kõigile sobida. Ka meie hulgas oli neid, kes sellega maitsestatud ahjulihast kergelt ära ehmusid. Minule kui suurele vürtsikate toitude fännile oli see aga valikust lemmik. Vürtside maailm on väga põnev. Kuid on palju neid, kes ütlevad, et vürtsikad toidud neile üldse ei meeldi. Ega kohe kõigile ei saagi meeldida. Näiteks ka lapsed ei hakka juba väiksena sinihallitusjuustu sööma, vaid maitsemeeled arenevad ajapikku. Sama lugu on vürtsikate toitudega. Nendega tuleb lihtsalt järk-järgult algust teha, sest see maailm on põnev ja avastamist väärt ning elus pole kunagi vähe vürtsi.

Ürdisegu

Lisaks Herbamare seeriale on A. Vogelil pakkuda ka pisut erilisema koostisega Trocomare segu, milles on muu hulgas ka leeskputke ja kressi. Trocomare ürdisegu sobib väga hästi salatitesse ning ka dipikastmesse. Proovisime seda oma lillkapsasnäkkide kõrvale segatud dipikastmes ja peab tunnistama, et oli tõesti erilisem. Võimalik, et meil kõik sööjad polnud eelnevalt leeskputke ja kressi söönud, kuid maitse oli huvitav. Mitte küll kõigile, kuid meie kambast meeldis Trocomare segu just neile, kes otsivadki midagi muud ja huvitavat, mida enne pole proovinud.

Ürdisegu

Tee ürdipuljongitega oma supid ja kastmed eriliseks

Vogeli maitseainete hulgas leiab ka puljongisegusid – kontsentraate, mis muudavad suppide ja kastmete maitsestamise imelihtsaks. Köögiviljad mille hulgas on porrulauk, porgand ning pastinaak on segatud erinevate ürtide, vürtside ja meresoolaga üheks hõrgutavaks puljongikontsentraadiks, mis sobib väga hästi ka veganitele.

Ürdisegud

Just puljong ongi meie tiimi lemmik. Kui välja arvata meie kokk Margit, kes ise puljongit väga edukalt teeb, siis tegelikult teised väga ei viitsi puljongiga mässata. Samas head suppi või kastet tahaks ju ikka saada. Meie arust ürdipuljongid sobivadki nendele inimestele, kes soovivad ise suppi valmistada, kuid ei taha maitses hinnaalandust teha. Ürdipuljong tulebki siin appi, sest suur töö on kokkajate eest juba ära tehtud ning puljongit ise keetma pole vaja hakata.

Lisaks on ka mõeldud soolatarbimist jälgivatele toidusõpradele. Neile on mõeldud vähese meresoolaga variant.

Pigem vähemnõudlikumale kokale

Kogenud kokad soovivad maitsestamisel suuremat kontrolli koguste ja ajastamise osas – lisada ürte nii palju ning just siis, kui soovivad, kuid seda ürdisegu puhul teha ei saa. Hoolimata sellest on tegu väga kvaliteetsete ning maitsvate ja mis kõige olulisem – mahetoodetega. A. Vogeli toodete hulgast võite leida ürdisegu iga toidu jaoks. Samuti kõik meist ei ole ju kogenud kokad, kuid soovivad ikka oma toitusid hästi maitsestada, siis sellised ürdisegud- ja puljongid just neile sobivadki.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here