Valmistamisaeg: 45 min
Küpsetamise aeg: 30 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 15 min
Karjuse pirukas lambahakklihast ehk Shepard`s pie
Retsepti autor Veiko Meliste
Koostisained
- 1 spl oliiviõli
- 2 sibulat, peeneks hakitud
- 1 porgand, kooritud ja peenestatud
- 2 sellerit, peeneks hakitud
- 2 spl tomatipastat
- 500 g lambahakkliha
- Sool
- Värskelt jahvatatud musta pipart
- 2 spl nisujahu
- 5 dl veisepuljongit
- 200 g külmutatud herneid
- Ürdisegu või pune või rosmariini
- 2 tl Worcestershire’i kastet
- 1 loorberileht
- umbes 1 kg kartulit
- 75 g võid
- 2 dl piima
- riivjuustu
- kõrvitsaseemneid peale raputamiseks
Valmistamisõpetus
- Valmista kartulipuder: kartul, või, piim, sool.
- Pruunista pannil õlis sibul, porgand, seller, tomatipasta.
- Lisa hakkliha, prae, kuni punane värvus kaob.
- Lisa veisepuljong, sool, pipar, ürdisegu, loorberileht, Worcestershire’i kaste.
- Keeda 10 min.
- Võib lisada ka nisujahu liha tugevdamiseks.
- Võib lisada sulatatud herned, aga võib need ka lihtsalt kõrvale serveerida, hautatuna võis.
- Nüüd vala saadud hakklihavorm ahjuvormi.
- Raputa peale riivjuustu ja kõrvitsaseemneid.
- Kuumuta ahi 200 kraadini ning küpseta ca 30 min (kui vorm on juba maha jahtunud, siis 1 h), kuni vormiroog on pealt ilusti pruun.
Märkmed
Serveerida hautatud herneste või värske salatiga. Inglismaalt pärit vormiroog. Populaarne ka mujal ingliskeelsetel maadel. Valmistatakse ka veisehakklihast (Cottage pie).