blender

 

Kvaliteetne blender on kasulik abiline köögis nii smuutivalmistajale kui ka kirglikule kokale, kuid õiget blenderit valima hakates võib külluslik mudelite valik silme eest kirjuks võtta. Koondasime kokku peamised omadused ja parameetrid, mille abil enda jaoks sobiv seade välja valida.

Suurus

Suuruse osas kehtib üldjuhul reegel, et mida suurem blender, seda võimsam seade. Suuremate masinatega tuleb kaasa ka rohkem lisatarvikuid. Suurust tasub arvesse võtta enda köögi ruumi puhul. Kui tegemist on väikese köögiga, kus tööpinnal ruumi napib ning üks suurem lisatarvikutega masin kappi ära ei mahuks, siis tasub väikesemõõdulisi blendereid vaadata.

Nutri-blender – ühe portsjoni kaupa

Neile, kes suuri sööke blenderiga ei tee, vaid soovivad valmistada smuutisid või kastmeid ühe portsjoni kaupa, sobivad kõige paremini joogianumaga blenderid ehk nutri-blenderid. Kompaktse suurusega masin ei võta palju ruumi ning blenderdamise anumat saab kasutada joogipudelina. Nutri-blenderiga saab valmistada smuutisid, mis aitavad taastuda sportlikest pingutustest, hoiavad eemal väsimuse, parandavad seedimist ja tagavad kvaliteetsema une, kuna keha ei koormata raske toidu seedimisega.

Võimsus

Smuuti siidisus ja selle valmimise kiirus sõltuvad blenderi mootori võimsusest. 500 kW blenderid on ideaalsed smuutide ja erinevate kastmete valmistamiseks. 500-800 kW võimsusega masinad tulevad kenasti toime pähklite, jää, külmutatud marjade ja kõvemate köögiviljade purustamisega. Enam kui 1000 kW võimsusega blender sobib juba keerukamate toitude valmistamiseks – näiteks saab sellega valmistada maapähklivõid või siidise struktuuriga toorkooke.

Hooldus ja pesemine

Blenderit kasutada on lihtne, kuid alati ei saa sama väita selle puhastamise kohta. Kõige lihtsam on määrdunud osad nõudepesumasina hooleks jätta. Selleks aga tuleb kindlasti veenduda, et kõik blenderi osad on nõudepesumasinas pestavad. Kõige lihtsam on puhastada kannu, millel puudub sooneline sisepind ja mustriga põhi ning mille terad on eemaldatavad. Kui mugavus mängib sinu jaoks suurt rolli, siis ei tasuks masina hoolduse kohta uurimata jätta.

Programmid

Õige blender peaks olema varustatud just kodukoka vajadustele vastavate kiiruse valikutega. Smuuti ja kokteilide jaoks piisab mõnest programmist. Kui on soov valmistada püreesuppi või kõvematest koostisosadest sööke, siis peaks blender võimaldama vähemalt viit erinevat kiiruse valikut. Väga võimsad masinad, mis pannakse köögis tõeliselt proovile, on varustatud lausa mitmekümne erineva programmiga. Lisaks erinevatele kiirustele võib vaja minna pulseerimisprogrammi. See on eriline funktsioon, milles reguleeritakse lõiketera pöörlemise kiirust nupu vajutamisega. Nupu vajutamisel pöörlevad terad intensiivsemalt ja nuppu vabastades aeglasemalt. Sel viisil purustatud köögiviljad säilitavad oma konsistentsi.

Plastik või klaas?

Blenderit valides tasub läbi mõelda kannu materjal. Klaasist kann on vastupidavam ning seal saab töödelda tuliseid toiduaineid. Plastikkannud on kerged ja mugavad, kuid võivad ajapikku kriimuliseks kuluda. Kriimuline kann muutub inetuks ja võib hakata lõhnu absorbeerima. Kui otsustad plastikust kannu kasuks, vali ohutust, löögikindlast ning BPA-vabast plastikust kann.

Vaakumblender

Vaakumblenderi uudne tehnoloogia tekitab väiksema hapnikusisaldusega keskkonna ja nii püsib tervislik smuuti värske terve päeva. Vaakumblenderi eripäraks on see, et smuuti võimalik kokkupuude hapnikuga on viidud miinimumini ja tänu sellele säilivad vitamiinid ja ensüümid maksimaalsel määral. Erinevust on hästi märgata näiteks avokaado, õuna ja teiste nõudlike toitude puhul, mis õhu käes seistes kaotavad oma värvi. Kuna vaakumblenderis eemaldatakse kannust õhk, siis ei teki kihtide eristumist ja smuuti säilitab oma värske välimuse ja maitse kauem. 8 teraga lõikur blenderdab efektiivselt ka kõvemaid puu- ja köögivilju ning purustab pähkleid ja seemneid. Tritan-plastikust kann on eriti vastupidav ja spetsiaalsed programmid muudavad erinevate toitude valmistamise lihtsaks.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here