Valmistamisaeg: 30 min
Küpsetamise aeg: 2 h
Kokku kuluv aeg: 2 h 30 min
Toorjuustukook mustsõstardega
Retsepti autor Argo Järve
Koostisained
Põhi
- 200 g Digestive küpsiseid
- 60 g võid
- 2 cl koorelikööri (Vana Tallinn, Baileys vms)
Taigen
- 150 g kohupiima
- 75 g suhkrut
- 1 muna
- soola
- 6 spl õli
- Vanillisuhkur
- 250 g jahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
Täidis
- 800 g toorjuustu
- 4 kanamuna
- 2 dl hapukoort
- 1 tl tärklist
- 1 dl suhkrut
- 200 g mustsõstraid
- 0,5 dl suhkrut
- 1 dl vett
Valmistamisõpetus
- Esmalt pane mustsõstrad potti ja lisa 1 dl vett. Lase veel keema minna.
- Keeda umbes 5 min ning lisa 0,5 dl suhkrut ja keeda veel umbes 5 min.
- Seejärel mikserda kõik saumiksriga läbi ning jäta jahtuma.
- Purusta küpsised ja sega puru võiga.
- Lisa liköör ja sega uuesti läbi.
- Aseta lahtikäivale koogivormile küpsetuspaber või foolium ning määri küljed võiga kokku.
- Suru küpsisegu põhjale kinni ning jätta külmkappi tahenema, kuni valmistad täidist.
- Vahusta toorjuust.
- Sega suhkur tärklisega läbi ning sega see toorjuustu hulka.
- Lisa ükshaaval kanamunad ja lõpuks hapukoor, kuni tulemuseks on siidine kreemjas mass.
- Vala kreem küpsisepõhjale.
- Seejärel nirista koogile ringjate liigutustega mustsõstrasiirup (osa võiksid jätta nii kaunistuseks kui kastmeks).
- Kuumuta ahi 160 kraadini.
- Tõsta koogivorm nüüd kõrgemate servadega ahjuplaadile.
- Vala ahjuplaadile umbes 200 ml vett.
- Tõsta ahjuplaat ettevaatlikult ahju alumisele asemele ja küpseta kooki umbes 1 h.
- Lülita ahi välja ja jäta ahjuuks praokile. Kook võib seal olla veel kuskil 1 h.
- Seejärel tõsta kook välja ja jahuta täielikult.
Märkmed
Parima tulemuse saab, kui kook jääb külmikusse veel umbes 12 h.