Valmistamisaeg: 1 h 30 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 45 min
Võiküpsised marmelaaditäidisega
Retsepti autor Argo Järve
Koostisained
- 50 g võid
- 1 tl vanilliekstrakti
- 120 g tuhksuhkrut
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 520 g jahu
- 2 g soola
- pool sidrunit
- oma maitse järgi täidiseks marmelaadi, moosi või kreemi
Valmistamisõpetus
- Sulata pliidil või, kuumuta umbes 5 min, kuid ära lase kõrbema.
- Tõsta pliidilt või ning sega sisse suhkur, riivitud sidrunikoor ning vanilliekstrakt.
- Sega, kuni moodustub ühtlane mass. Seejärel tõsta pliidilt ning jahuta korralikult maha.
- Sõelu sisse omavahel segatud jahu, sool ja küpsetuspulber.
- Sega kuni moodustub ühtlane mass ning seejärel jahuta ja pane külmikusse.
- Hoia külmkapis enne küpsetamist vähemalt 1 h.
- Kuumuta ahi 180 kraadini.
- Võta kas teelusikas, supilusikas või jäätisekulp – oleneb millise suurusega küpsiseid soovid. (Võid ka taigna lihtsalt vormida ümmarguseks ja lõigata 0,5 cm paksuseid kettaid või kasuta selleks piparkoogivorme.)
- Täida lusikas taignaga ja suru siledaks pealt.
- Tõmba näppudega ettevaatlikult tainas lusikalt maha ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadilenii, et kumer pool jääks peale.
- Küpseta ahjus keskmisel tasemel ca 12 min või kuni küpsised on pealt kergelt pruunikad.
- Jahuta küpsised maha ja määri siledale poolele marmelaadi/kreemi/moosi ning suru õrnalt teine küpsise lame pool selle peale.
- Raputa peale tuhksuhkrut.
Märkmed
Kui teed ilma täidiseta küpsiseid võid neid vabalt ka külmutada. Umbes tunniga sulavad need üles ja on maitselt kui alles küpsetatud.