Valmistamisaeg: 31 h 15 min
Küpsetamise aeg: 1 h
Kokku kuluv aeg: 31 h 15 min
Porgandileib seemnetega
Retsepti autor on Jüri Randviir
Koostisained
Haputaigen
- 130 g rukkijahu tüüp 1150 (kroovjahu)
- 120 g vett (umbes 35 kraadine)
- 13 g juuretist
Seemnesegu
- 25 g kaerahelbeid
- 35 g päevalilleseemneid
- 30 g kõrvitsaseemneid
- 30 g linaseemneid
- 25 g tahket leiba (murda tükid)
- 160g vett
Põhitaigen
- haputaigen
- seemnesegu
- 125 g nisujahu tüüp 550
- 125 g nisujahu tüüp 812
- 45 g rukkijahu tüüp 1150
- 11 g soola
- 100 g vett
- 90 g jämedat riivitud porgandit
- Puisteks kaerahelbeid
Valmistamisõpetus
- Haputaigen hapendada 18 h langevas temperatuuris 28-20 kraadi.
- Keev vesi valada seemnesegu koostisainetele ja jahutada ning 12 tundi hoida külmkapis.
- Taigen kergitada 45 minutit 24 kraadi juures.
- Leib kerkib pannil 70 minutit. Hea kergitada ahjus umbes 40-45 kraadi juures.
- Saab ühe leiva 1,5 l vormis. Peale vormi panekut määrida veega ja puista peale kaerahelbeid.
- Küpsetada 1 h. Ahi kuumutada alguses 230 kraadini ja selles küpsetada 15 minutit ning siis alandada kuumust 200 kraadini ja siis veel 15 minutit lasta küpseda.
- Esimesel 30 minutil on soovitatav ahju põhjas hoida panni kuuma veega auru jaoks ning siis see eemaldada ja keerata ahi 180 kraadini ja viimased 30 minutit küpsetada.
- Valmis leib panna märja rätiku alla.
Märkmed
- Naturaalse juuretisega ja ilma pärmita. Hea ja tervislik.
- Juuretiseks on tavaline rukkileiva juuretis.