Järjekordne mehhikoteemaline postitus. Ma tean – viimasel ajal on neid palju tulnud, aga seoses sellega, et sattusime tänu Delice toidukaupluse Maailmaköögi Päevade kampaaniale just Mehhiko toitude lainele. See kestab neil 19.-29. märtsini. Mõtlesimegi siis selle riigi maitsetest pisut laiema ülevaate teha. Oleme rääkinud õlledest, ühest vürtsikast Mehhiko kanaroast ning nüüd on aeg ette võtta dipikastmed.
Relvastatuna pakitäie Santa Maria juustu-jalopenomaitseliste tortillakrõpsudega läksime me ka lahingusse. Kõigepealt võtsime ette just nendeks loodud dipikastmed, esimesena jalopeno-cheddari dip, mille ma tegelikult poolkogemata riiulilt kaasa haarasin. Parasjagu vürtsikas kraam, mida tasakaalustab mõnusalt see cheddari pehme tekstuur. Samas, oleks tahtnud selles näha ka jalopeno tükikesi, mida ma oma Mehhiko reisi ajal dippidest ikka leidsin. Kes liigset vürtsikust pelgavad, peaksid sellest kastmest siiski eemale hoidma.
Santa Maria Tex Mex dip on peaaegu täielik vastand eelnevale. Guacamolene mahedus aitas tasakaalustada meie tortillakrõpsude endi teravust ja segas maitsed mõnusaks komplektiks. Ma olen ka üsna kindel, et seda võiks täitsa vabalt pakkuda mistahes muude krõpsude kõrvale – eelkõige nende, mida on ohtralt maitsestatud. Kindlasti pidage meeles seda enne serveerimist jahedas hoida, sest toasoojana ta kuigi hea ei olnud. Wanted Guacamole kaste oli pisut hapukam ning selles oli ka mitmeid tükke sees.
Järgmised kaks pole nii väga dipikastmed, pigem on need lihtsalt kastmed mida võib kõigele kõrvale pakkuda. Ma proovisin neid ka selle Mehhiko terava kanaga, mida hiljuti tegin, ning sobisid päris hästi. Santa Maria Pineapple salsa on, nagu nimestki võiks eeldada, ananassine. Ja seetõttu selline magushapu. Mulle tohutult meeldib, kui toitudesse on lisatud ka ananassi, sest see muudab kõik palju mahlasemaks ja siin nende kuivade krõpsudega on see väga heaks kombo.
Garlic salsa on ilma lisatud suhkruteta küüslaugune kaste, mida ei soovita kindlasti süüa enne kohtingule minekut. Küüslauku on siin tunda korralikult, seega kui julgete – proovige järele. Erinevalt ananassikastmest pole sellel ka väga suurt magusust juures, mis samas jällegi aitab tortillade maitsetel rohkem esile tulla.
Meie dipikastmed lõpetab hoopis purk jalopenoviile. Milline üllatus siia lõppu! Need valisin just mina siia testi, sest ma tahtsin teada, kas Eestis on võimalik leida häid purgi-jalopenosid. Tuleb välja, et on küll! Minu peamine jalopenoprobleem on seni seisnenud selles, et viiludel kaob ära see krõmpsusus. Samamoodi nagu hapukurki on võimalik krõmpsuma panna, on suudetud seda ka nende jalopenode puhul. Mis puudutab maitset – täpselt nagu jalopenod maitsema peaksid, pagana teravad on!
Mis seal muud, kui, et pean toonitama taaskord oma lemmikkampaania võlu – suunata mind kindla maa maitseid avastama. Delice Maailmaköögi Päevad on 19.-29. märtsil ja sedapuhku just mehhikopärased tooted eriti heade hindadega. See annab hea võimaluse uusi retsepte proovida!